+36 309 540 641

Új konténer galéria nyílt Norvégiában

A „GAD”, egy, a norvégiai Tjuvholmenben felállított, hajózási konténerekből konstruált építménye az MMW architects oslói csapatának.

  Úgy lett tervezve, hogy akár néhány nap leforgása alatt szét lehessen szedni és egy másik helyszínen újjá lehessen építeni a konténer épületet. A terv ügyesen használja ki az előre gyártott hatást keltő, városi megjelenésű alapanyagot, hogy egy többszintű nyilvános teret hozzon létre.

 A GAD, építészetében egyszerre feltűnő és letisztult. A galéria külleme nem több, mint néhány egymásra pakolt konténer, konzolokkal feltámasztva. Az alapra helyezett földszint hat egységből áll, melyek egyetlen teret alkotnak. Az első emelet három konténer felhasználásával lett kialakítva, melyek egy U alakot formálnak, amely körülöleli a központi udvart. A legfelső szinten egy megemelt kiállító tér kapott helyet, mely a tetőteraszon elhelyezett galériában folytatódik, ezzel bezárva a négyszögletes formát.
 
A konténerek szerkezeti stabilitását kihasználva, a galéria tetejének nagy része kültéri kiállító területként funkcionál. A második emeleti bejárat egy fedetlen teraszgalériáról nyílik, amit egy ipari lépcsőn lehet elérni a központi udvarról. A konténerek végeit padlótól plafonig érő ablakokkal zárták le, és kör alakú tetőablakokat is beépítettek, hogy minél több természetes fény jusson az épületbe.