+36 309 540 641

Konténerben utazó kártevők (2. rész)

A koszos és nem megfelelő higiéniás állapotban levő konténerek az említetteken túl egyéb károkat is okozhatnak. Méghozzá a rakomány tönkremenését. Jól becsomagolt műanyag áruk esetében kisebb a kockázat, hogy egy rovar elszaporodik szállítás közben és kárt tesz a csomagokban, azonban a különböző élelmiszerszállítmányokkal más a helyzet. A gabona, kávé, kakaó, mogyoró, hüvelyesek stb sokszor közvetlenül a konténerbe ömlesztve vannak öntve. Itt már érthető, hogy miért kell teljesen tisztának és száraznak lennie a konténer belsejének. 

 A legtöbbször használt módszer a konténerek fertőtlenítésére a gázosítás. Ezt használják mind a konténer, mind a szabadon szállított áruk fertőtlenítésére. Ezzel a módszerrel hatékonyan lehet minden kártevőt elpusztítani a rakományról és a konténerből is. A konténerek fertőtlenítésére jogi szabályok is vonatkoznak, így aki valamilyen szállítmányozással foglalkozik, annak ezekkel mindenképpen tisztában kell lennie és a megfelelő időközönként el kell végeztetnie a konténerek fertőtlenítését
 
Milyen rovarok kerültek Magyarországra a kereskedelemmel? Valószínűleg egyet minden magyar ember ismer, mivel szinte ellepték az országot, ez pedig az ázsiai márványos poloska. Igaz vannak olyan poloskafajták, amik itthon őshonosok, de az inváziót okozottak nem tartoznak ide. Nem elég, hogy a lakásokba bemennek, szétnyomva jellegzetes, büdös szagot hagynak maguk után, de sajnos jelentős károkat okoznak a kiskertekben és a mezőgazdaságban. További kártékony rovarok a harlekinkaticák és amerikai kabócák.