+36 309 540 641

Boxpark, avagy a konténer piac

  Az angliai Londonban található, Roger Wade által megálmodott „Boxpark” egy ideiglenes bevásárlóközpont a város Soreditch negyedében. A brit praktizálású Waugh Thistleton Architects tervezte meg ezt az elsőrangú „összepattintható piacot”, melyet nehézszerkezetű hajózási konténerekből alkottak, azokat egymásra helyezve.

  Az építményt az egykori vasút rakodóudvarában állították össze. Az építészeti koncepciónak köszönhetően a jövőben az egész konténer piacot át lehet vinni egy másik kihasználatlan területre, hogyha a jelenlegi már készen áll arra, hogy végleges épületeket húzzanak fel rajta. Ez által a terület egy rövid távú, mégis megújított feladatot kapott, ami egy rögtönzött vásárlóegység képében jelent meg, miközben friss energiával tölti fel a városi környezetet.  

 A belső tér:

 A konténer piac megvalósításakor a földszinten negyven, még az emeleten húsz konténert építettek be, így összesen hatvan különálló egység alkotja a komplexumot. A kávézók és kis boltok igényeihez hozzáalakítani a tereket nagyjából három hónapot vesz igénybe, amit egy teljesen más helyen végeznek el. Majd az így kialakított modulokat nagyjából egy-három hét alatt tudják a szerkezetbe beleépíteni.
 A mozgatható konténerekből adódó nagymértékű rugalmasság lehetőséget ad az új kiskereskedőknek, hogy megalapozzák jövőjüket, majd könnyedén arrébb költözzenek, javítva a nyereségességüket. Azt is meg tudják valósítani, hogy fejlesszék a megjelenésüket, stílusukat, mellyel egy folyamatosan változó, dinamikus légkört teremthetnek.